Επισκεφθείτε:

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

ΑΛΚΥΟΝΗ-Σύλλογος Περίθαλψης & Προστασίας Άγριων Ζώων

ΑΛΚΥΟΝΗ-Σύλλογος Περίθαλψης & Προστασίας Άγριων Ζώων - http://www.alkioni.gr Μυθική Αλκυόνη, κόρη του Αιόλου, θεού των ανέμων. Μια γυναίκα που αγάπησε πολύ και υπερηφανεύθηκε στους θεούς πως ήταν πιο ευτυχισμένη από αυτούς. Οργισμένοι οι θεοί από αυτή την ασέβεια την μεταμόρφωσαν σε μικρό αποδημητικό ψαροπούλι και την καταδίκασαν να γεννά τα αυγά της μέσα στο καταχείμωνο και να φωλιάζει κατά μήκος των βραχωδών ακτών, απροστάτευτη έτσι από τη μανία των στοιχείων της φύσης.

Η ανήμπορη Αλκυόνη βλέποντας τα αγριεμένα χειμωνιάτικα κύματα και τον άνεμο να αρπάζουν συνεχώς τους νεοσσούς και τα αυγά από τη φωλιά της σπάραζε για τη συμφορά της και παρακαλούσε το Δία ταπεινά να τη συγχωρήσει. Εκείνος τη λυπήθηκε κάποτε, τη συγχώρησε και της χάρισε 14 καλές ημέρες στο μέσον κάθε χειμώνα, προστάζοντας τις μέρες εκείνες τη θάλασσα να γαληνεύει, τους ανέμους να ησυχάζουν και τον ήλιο να ζεσταίνει, για να μπορεί η μικρή, πολύχρωμη Αλκυόνη να γεννά και να επωάζει ήρεμη και ευτυχισμένη τα αυγά της.
Έτσι κάθε χρόνο, κάπου στα τέλη Ιανουαρίου, μέσα στη καρδιά του χειμώνα, έχουμε τις ηλιόλουστες και ήπιες αλκυονίδες μέρες για να μας θυμίζουν τη σοφία με την οποία η φύση διατηρεί τις ισορροπίες της ή αλλιώς -αντλώντας από το δίδαγμα του μύθου- να μας θυμίζουν τη μακροθυμία και πρόνοια του Θεού, μέσα από τις εκδηλώσεις της φύσης, για όλα τα πλάσματα του κόσμου.

Η σύγχρονη «Αλκυόνη» ιδρύθηκε το 1995 με σκοπό την περισυλλογή, θεραπεία και επανένταξη στη φύση των αγρίων ζώων της ελληνικής πανίδας που για κάποιο λόγο (παράνομο κυνήγι κυρίως, αλλά και μολύνσεις, ατυχήματα κ.ά.) βρέθηκαν σε θέση να χρειάζονται περίθαλψη.
Η περιβαλλοντική εκπαίδευση καθώς και διάφορες άλλες κοινωνικές δραστηριότητες προστέθηκαν άμεσα στις ενέργειες του συλλόγου στοχεύοντας στην ουσιαστικότερη και πληρέστερη προστασία της ελληνικής πανίδας.

Ο σύλλογος λειτουργεί από ιδρύσεώς του αποκλειστικά με εθελοντές, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από όλο τον κόσμο.

Εθελοντές είναι και όλοι οι ειδικοί επιστήμονες που στήριξαν την Αλκυόνη από τα πρώ τα βήματά της και συνεχίζουν να την στηρίζουν με αστείρευτο ενθουσιασμό. Με τον ενθουσιασμό εκείνο της ανιδιοτελούς προσφοράς - παρακαταθήκης προς τις επερχόμενες γενιές για ένα υγιές περιβάλλον. Με τον ενθουσιασμό εκείνο των ανθρώπων που κάνουν κάτι που αγαπούν, κάτι που τους φέρνει κοντύτερα στην ουσία της ζωής. Ετσι, Ελληνες ή ξένοι, νέοι ή ηλικιωμένοι, πιο απλοί άνθρωποι ή επιστήμονες, όλοι ανεξαιρέτως οι εθελοντές της Αλκυόνης μέσα από την δωρεάν προσφορά της εργασίας και του χρόνου τους πέρασαν και περνούν στον κόσμο το μήνυμα πως ο εθελοντισμός είναι «τρόπος ζωής» συμβατός με κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα ή επάγγελμα όσο απαιτητικό χρονικά κι αν είναι αυτό. Περνούν το μήνυμα πως ο εθελοντισμός είναι κοινωνική προσφορά. Τέλος περνούν το μήνυμα πως ο εθελοντισμός είναι μονοπάτι αυτογνωσίας και αυτοεξέλιξης.

Οι πόροι της «Αλκυόνης» προέρχονται από ιδιώτες υποστηρικτές και κυρίως από χορηγίες διεθνών περιβαλλοντικών οργανισμών και ελληνικών εταιρειών.

Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ζώων που δέχονταν και φιλοξενούσε η ΑΛΚΥΟΝΗ στα τρία πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, έφερε αναπόφευκτα και την ανάγκη της επέκτασης, σε νέες μεγαλύτερες εγκαταστάσεις.

Τη λύση στην ανεύρεση οικοπέδου προσέφερε με ευγένεια και αγάπη, η Ιερά Μονή Λογγοβάρδας της Πάρου, παραχωρώντας, κτήμα 12.60 στρεμμάτων στην περιοχή Καμάρες της Πάρου.

Από το Μάρτιο του 1998 που ξεκίνησαν οι εργασίες, μέχρι και τον Ιούνιο του 2000 που έγιναν τα εγκαίνια στις νέες εγκαταστάσεις της ΑΛΚΥΟΝΗΣ, εργάστηκαν στο χώρο 112 εθελοντές απ’ όλο τον κόσμο, που έρχονταν στην Πάρο ειδικά για αυτό το σκοπό.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα χρήματα για την αγορά των οικοδομικών υλικών, συγκεντρώθηκαν από δωρεές ιδιωτών φίλων του Συλλόγου και από τις εταιρίες χορηγούς των νέων εγκαταστάσεων που ήταν : η MAKRO CASH & CARRY, η RSPCA international, η GAWF, η PSYCHOTRONICS MEDICAL, η ΜΠΕΤΟΝ Α.Ε., το Υπουργείο Γεωργίας και ο Δήμος της Πάρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: