Επισκεφθείτε:

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

MEDASSET – Μεσογειακός Σύνδεσμος για την Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών

MEDASSET – Μεσογειακός Σύνδεσμος για την Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών - http://www.medasset.gr 'Μεσόγειος, Θαλάσσια Χελώνα στο Φυσικό της Περιβάλλον.

Αλλοτε και Τώρα...

Οι θαλάσσιες χελώνες υπάρχουν στον πλανήτη μας πάνω από 150 εκατομμύρια χρόνια. Οι αρχαίοι Έλληνες τις θεωρούσαν σαν ιερό ζώο του Ποσειδώνα και της Αφροδίτης και σύμβολο Μακροζωίας, Γονιμότητας και Δύναμης.Τρία από τα επτά είδη που υπάρχουν στον κόσμο, και που όλα κινδυνεύουν από εξαφάνιση, ζουν στη Μεσόγειο: η Καρέττα καρέττα και η πράσινη χελώνα (Chelonia mydas) που γεννούν σε ορισμένες ακτές και η δερματοχελώνα (Dermochelys coriacea) που όμως δεν αναπαράγεται. Σήμερα όλα τα είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση από την τουριστική εκμετάλλευση των παραλιών ωοτοκίας, τη ρύπανση, το τυχαίο ψάρεμα και την εμπορική εκμετάλλευση τους. Προστατεύοντας τις θαλάσσιες χελώνες και τις διάφορες μορφές ζωής στον πλανήτη μας, προστατεύουμε τον ίδιο τον άνθρωπο.


Ένα Αποδημητικό Είδος

Οι θαλάσσιες χελώνες δεν γνωρίζουν σύνορα, γι' αυτό είναι απαραίτητη η διεθνής συνεργασία για την προστασία τους. Πολλά κράτη έχουν υιοθετήσει τέτοια μέτρα που όμως σπάνια εφαρμόζονται. Πρόσφατα, με τη δορυφορική παρακολούθηση, αποκαλύφθηκαν νέα πολύτιμα στοιχεία για την αποδημία τους.
Στοιχεία

Οι θαλάσσιες χελώνες ενηλικιώνονται ύστερα από 20-30 χρόνια και ζουν ως και 100 χρόνια.
Η καρέττα, φτάνει τα 80-90 εκ μήκος και ζυγίζει ως και 100 κιλά.
Η φωλιά έχει 30-50 εκατοστά βάθος, περιέχει 80-100 αυγά που έχουν μαλακό κέλυφος και σχήμα και μέγεθος μπάλας του πιγκ-πογκ.
Κάθε 2 με 3 χρόνια η μητέρα χελώνα γεννάει, ως και τέσσερις φορές το ίδιο καλοκαίρι, μέχρι 80 αβγά τη φορά, στη διάρκεια της νύχτας.
Τα χελωνάκια σε περίπου δύο μήνες, βγαίνουν από τη φωλιά, μετά τη δύση του ήλιου ή τα ξημερώματα.
Το γένος των μικρών καθορίζεται από τη θερμοκρασία της άμμου στο διάστημα της επώασης.
Η φωτεινή γραμμή του ορίζοντα και η κλίση της παραλίας τα οδηγούν προς τη θάλασσα.
Όταν ενηλικιωθούν τα χελωνάκια επιστρέφουν στη παραλία που γεννήθηκαν για να ωοτοκήσουν.


ΑΤΤΙΚΗ ΕΡΥΘΡΟΜΟΡΦΗ ΚΥΛΙΚΑ


Photos by kind permission of the Etruscan Art Museum
Villa Giulia, National Museum, Rome (Italy)
Στο Μουσείο Ετρουσκικής Τέχνης της Ρώμης, στη VILLA GIULIA, βρίσκεται η Αττική ερυθρόμορφη κύλικα του 5ου αιώνα π.Χ. Το κεραμικό αυτό βρέθηκε το 1889 σε τάφο της περίφημης νεκρούπολης της Ετρουσκικής πόλης της TARQUINII, περίπου 70 χλμ. βορειοδυτικά της Ρώμης. Στο εσωτερικό του αγγείου εικονίζεται άνδρας που τρέχει, πίσω από τον οποίο βαδίζει χελώνα. Η χελώνα αυτή εικονίζεται ως υβρίδιο, με κέλυφος χερσαίας χελώνας, ενώ το ράμφος της και γενικότερα ο λαιμός, το κεφάλι, το πτερύγιο και η αναλογία του μεγέθους ανήκουν σε θαλάσσια χελώνα.
Από την Ελληνική αρχαιότητα έχουν περιέλθει σε μας πολλές παραστάσεις χελώνας της στεριάς καθώς επίσης κεραμικά και μπρούτζινα ομοιώματα σαν σκεύη, παιχνίδια, κ.ά. Όσον αφορά την θαλάσσια χελώνα, έχουν διασωθεί πολλές απεικονίσεις της ανάμεσα στις οποίες είναι και τα νομίσματα (στατήρες) της Αίγινας, της περιόδου από το 700 π.Χ. μέχρι το 404 π.Χ. αλλά και αρχαιότερα.

Λίλη Ε. Βενιζέλου, "ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ", Τεύχος, 35, σελ. 63, Ιουν. 1990

Πως Μπορείς να Βοηθήσειs

Αν βρεθείς από τον Ιούνιο ως και τον Οκτώβριο σε κάποια παραλία που γεννούν χελώνες: Απόφυγε να πας στην παραλία μετά τη δύση του ήλιου μέχρι τα ξημερώματα.
Στερέωσε την ομπρέλα σου κοντά στο νερό για να αποφύγεις να καταστρέψεις κάποια φωλιά .
Προσπάθησε να αποφύγεις τη χρήση ταχύπλοου σκάφους, οι προπέλες συχνά τραυματίζουν ή σκοτώνουν θαλάσσιες χελώνες.
Μην αφήνεις σκουπίδια στην παραλία, μπορεί να γίνουν "παγίδες θανάτου" για τα χελωνάκια.
'Απλωσε την άμμο πριν εγκαταλείψεις την παραλία. Τα "κάστρα" και τα "πηγαδάκια" στην άμμο όπως και οι αυλακιές των τροχοφόρων, τα πατήματα των αλόγων, γίνονται "υγροί τάφοι" για τα χελωνάκια που προσπαθούν να φτάσουν ως το νερό.
Απόφευγε να ανάβεις φώτα που φαίνονται από τη παραλία, γιατί αποπροσανατολίζουν τα μωρά χελωνάκια εμποδίζοντας τα να φθάσουν ως τη θάλασσα.
Δείξε το ενδιαφέρον σου για τις θαλάσσιας χελώνες, μιλώντας και συζητώντας για τη προστασία τους, με τους ξενοδόχους, τους ξεναγούς και τους κατοίκους της περιοχής.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: