Επισκεφθείτε:

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

ΠΑ.Κ.Ο.Ε .- Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών

ΠΑ.Κ.Ο.Ε .- Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών – http://www.pakoe.gr ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΠΑ.Κ.Ο.Ε
7 Ιουνίου 1979: Μια ομάδα επιστημόνων ανησυχεί για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ταχεία και απρογραμμάτιστη ανάπτυξη του τόπου και αποφασίζει να ιδρύσει τον πρώτο αδέσμευτο, δυναμικό κοινωνικό φορέα, δίνοντάς του το όνομα ΠΑ.Κ.Ο.Ε (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών).
Πέρασαν 29 χρόνια από τότε και ο φορέας αυτός καταξιωμένος από τους αγώνες του για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες, για να γίνει η κατάλληλη δουλειά ώστε ν΄ αλλάξουν τρόπο σκέψης οι πολιτικές ηγεσίες και τρόπο αντιμετώπισης των οικολογικών προβλημάτων ο Ελληνικός λαός.
Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε, 29 χρόνια τώρα, είναι ο μοναδικός φορέας που παράγει δικά του πρωτογενή στοιχεία για να τα αντιπαραθέσει στα καμουφλαρισμένα της εκάστοτε κυβερνητικής κομματικής μηχανής.
Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε είναι εκείνο που πίεσε και κατάφερε να εξετάζεται η λέξη ’’ανάπτυξη’’ και από μια άλλη σκοπιά τη λεγόμενη ’’περιβαλλοντική επίπτωση’’.
Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε είναι εκείνο που κατάφερε, να σπάσει το κατεστημένο και να δώσει καινούργια χροιά στον όρο ‘’ποιότητα ζωής’’.
Βέβαια υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να φτάσει τους στόχους που έχει βάλει από την αρχή και στη διάρκεια των είκοσι εννέα χρόνων πορείας του. Φυσικά, τα πρόσωπα αλλάζουν, ο θεσμός όμως του ΠΑ.Κ.Ο.Ε με την σταθερή και αταλάντευτη πολιτική του θέση, παρέμεινε και θα παραμείνει ένας φάρος ελπίδας για τους χιλιάδες συνδρομητές του.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας του ιδιωτικού τομέα που έχει στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και την προστασία του καταναλωτή.

Έχει οργανώσει επιστημονικά εργαστήρια και ομάδες από εμπειρογνώμονες και ερευνητές με σκοπό τη μελέτη των περιβαλλοντικών προβλημάτων και την εκπόνηση διαφόρων μελετών για ολοκληρωμένες και εφικτές σ’ αυτά λύσεις.

Επιπλέον προσπαθεί να κινήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε περιβαλλοντικά θέματα με εκπαιδευτικά σεμινάρια, εκστρατείες διαφώτισης, εφημερίδες, έντυπα και εκπομπές ραδιοφώνου και τηλεόρασης.

Τα πεδία ενδιαφερόντων του ΠΑ.Κ.Ο.Ε καλύπτουν μία ευρεία περιοχή δραστηριοτήτων.

 Μετρήσεις ρύπανσης – μόλυνσης στη θάλασσα, στον αέρα, στο έδαφος σε πόσιμα νερά και τρόφιμα.
 Συνέπειες της ρύπανσης στα οικοσυστήματα και στη δημόσια υγεία.
 Ποιότητα εργασιακού περιβάλλοντος.
 Διαχείριση και προστασία δασών, βιοτόπων και ειδών υπό εξαφάνιση.
 Εφαρμογές εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
 Διαχείριση αποβλήτων και τοξικών ουσιών.
 Περιβαλλοντικές μελέτες.
 Εκπαιδευτικά προγράμματα σε τομείς διαχείρισης περιβάλλοντος, ενέργειας και τροφίμων.
 Έλεγχος και διάθεση προϊόντων οικολογικών γεωργίας.



Στην μακρόχρονη πορεία του το ΠΑ.Κ.Ο.Ε ανέπτυξε διεθνείς σχέσεις με ινστιτούτα και οργανισμούς όπως οι WWF, EPA, GSF, NAUMANN, BBC. Επίσης είναι μέλος των UNEP, ECOROPA, IUCN και IFOAM για την καλύτερη διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος.

Η επίμονη και ουσιαστική παρουσία του ΠΑ.Κ.Ο.Ε στα διάφορα περιβαλλοντικά θέματα κερδίζει συνεχώς έδαφος σε Εθνικό επίπεδο και έχει σαν συνέπεια να θεωρείται ένας από τους σοβαρότερους και ανεξάρτητους φορείς στον τομέα του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: