Επισκεφθείτε:

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

Ε.ΔΑΣ.Α – Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής

Ε.ΔΑΣ.Α – Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής - http://www.edasa.gr
Ο Ε.ΔΑΣ.Α. (Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής) είναι περιβαλλοντικό μη κερδοσκοπικό σωματείο με κυριότερο σκοπό του την κινητοποίηση των κατοίκων της Αττικής στην εθελοντική δασοπυροφύλαξη, δασοπυρόσβεση και αναδάσωση των βουνών της Αττικής, καθώς και την παροχή βοήθειας, στο μέτρο του δυνατού, προς τις υπηρεσίες κατάσβεσης ορεινών δασικών πυρκαγιών. Ο σύλλογός μας συνεργάζεται με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα κατά τόπους Δασαρχεία της Αττικής.

Η ιδέα γεννήθηκε πριν από 21 χρόνια σε μια μικρή παρέα ορειβατών και σπηλαιολόγων ευαισθητοποιημένων στα προβλήματα που δημιουργούνται από τις πυρκαγιές στα δάση μας. Η κινητήρια σκέψη ήταν να σωθούν οι πνεύμονες πράσινου-τόσο πολύτιμοι για την πυκνοκατοικημένη Αθήνα. Θέλοντας λοιπόν να συμβάλλουν και αυτοί με τον δικό τους τρόπο στη διάσωση των δασών και προσφέροντας απ΄τον χρόνο τους, οργάνωσαν μια ομάδα, η οποία σε συνεργασία με το Δασαρχείο και την Πυροσβεστική Υπηρεσία θα συνέβαλε στην πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών. Γι΄αυτό το σκοπό ξεκίνησαν πυροφυλάξεις κατά τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες με βάρδιες, επιτηρώντας όχι μόνο το μεγαλύτερο μέρος της Πάρνηθας αλλά έχοντας οπτική επαφή και με μια ευρύτερη περιοχή που φθάνει ανατολικά μέχρι την Εύβοια, βόρεια ως την Βοιωτία και δυτικά-νοτιοδυτικά ως την Πελοπόννησο, έχοντας τη δυνατότητα έτσι να ειδοποιήσουν εγκαίρως για φωτιά.

Η επιλογή των δύο θέσεων για τα πυροφυλάκια που φιλοξενούν τους εθελοντές έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη του σκοπού αυτού. Το ένα βρίσκεται στην κορυφή Κυρά, το δεύτερο στη Σκίπιζα, όπου μάλιστα το ξύλινο πυροφυλάκιο κατασκευάστηκε με προσωπική εργασία των εθελοντών του ΕΔΑΣΑ. Φέτος μετά απο 19 χρόνια ζωής το πυροφυλάκειο ανακατασκευάστηκε εκ βάθρων με την ευγενική χορηγία του WWF ΕΛΛΑΣ και με προσωπική εργασία μελών του WWF ΕΛΛΑΣ και του ΕΔΑΣ.Α. Με τα χρόνια η προσέλευση όλο και περισσότερων εθελοντών έκανε την μικρή ομάδα να γίνει μια μεγάλη οικογένεια που διακατέχεται απ΄τον ίδιο ενθουσιασμό και συνέπεια με τους ιδρυτές της.

Oι υπεύθυνοι κάθε πυροφύλαξης γνωρίζουν τα μονοπάτια της Πάρνηθας και είναι εκπαιδευμένοι στις ιδιαιτερότητες της περιοχής, εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα όργανα για επόπτευση των περιοχών αλλά και για επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Εκτός όμως από την εθελοντική δασοπυροφύλαξη, στις δράσεις του ΕΔΑΣΑ περιλαμβάνονται η αναδάσωση των βουνών της Αττικής, και η δασοπυρόσβεση και παροχή βοήθειας προς τις υπηρεσίες κατάσβεσης ορεινών δασικών πυρκαγιών, καθώς διαθέτει ειδική ομάδα δασοπυρόσβεσης ορεινών περιοχών (Ο.Δ.Ο.Π). Η Ο.Δ.Ο.Π μετά από πρόσκληση του Συντονιστικού κέντρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σπεύδει για βοήθεια στην κατάσβεση απόκρημνων δασικών περιοχών της Αττικής.

Ειδικά στην τελευταία καταστροφική φωτιά στην Πάρνηθα τον Ιούνιο του 2007 η Ο.Δ.Ο.Π. πραγματοποίησε κατάσβεση, και έλεγχο μικροεστιών και αναζωπυρώσεων για τρεις ημέρες.

Σε αναγνώριση των υπηρεσιών του ο ΕΔΑΣΑ έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις από το Δασαρχείο και την Πυροσβεστική Υπηρεσία (η τελευταία τον Απρίλιο 2002).

Στα 21 χρόνια ζωής του συλλόγου μας, η δράση του ήταν η εξής:

1) Κινητοποίηση των κατοίκων της Αττικής οι οποίοι φύλαξαν στην Πάρνηθα σε δύο πυροφυλάκια πάνω από 1000 νύχτες.

2) Από τα δύο αυτά πυροφυλάκια εντοπίστηκαν αποκλειστικά από τον Ε.ΔΑΣ.Α., 112 δασικές πυρκαϊές στην περιοχή της Πάρνηθας, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, στο νομό Βοιωτίας και στο νομό Ευβοίας. Οι 4 από τις φωτιές αυτές κατά τα παρελθόντα έτη ήταν πολύ επικίνδυνες για τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, η καταστροφή του οποίου απεφεύχθη χάρις στον έγκαιρο εντοπισμό των από τους εθελοντές μας και στην συνέχεια ειδοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών οι οποίες επενέβησαν αποτελεσματικά.

3) Συμμετοχή στην κατάσβεση 8 δασικών πυρκαϊών στην Πάρνηθα και στην Πεντέλη, όπου η συμβολή του συλλόγου μας σε δύο απ`αυτές στην Πάρνηθα, ήταν καταλυτική για την σωτηρία αυτού του Δρυμού (κατά δήλωση των τότε Δασαρχών Πάρνηθας Ντούρου και Ντινώκα).

4) Καθαρισμό και σηματοδότηση μονοπατιών της Πάρνηθας για διευκόλυνση των ομάδων δασοπυροφύλαξης και δασοπυρόσβεσης του Ε.ΔΑΣ.Α. καθώς και των εμπλεκομένων δυνάμεων της πολιτείας.

5) Οργάνωση 6 αναδασώσεων στο Γραμματικό Αττικής, στην Πεντέλη και το Τατόι καθώς και υιοθέτηση 200 στρεμμάτων καμμένης δασικής περιοχής στην Πεντέλη για πειραματική αναδάσωση.

6) Έκδοση και κυκλοφορία ενημερωτικών φυλλαδίων.

7) Εκπαίδευση και μετάδοση γνώσεων για την οργάνωση δασοπυροφύλαξης και δασοπυρόσβεσης στην υπόλοιπη Ελλάδα.

8) Περιβαλλοντική ενημέρωση σε σχολεία, συλλόγους και κατασκηνώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: