Επισκεφθείτε:

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο. – Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων

ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο. – Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων – http://www.pandoiko.gr Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων είναι Σωματείο, του οποίου τα μέλη είναι οικολογικές οργανώσεις. Η έδρα του Δικτύου είναι ο Βόλος, όπου και βρίσκονται τα γραφεία του Δικτύου και η γραμματεία. Σήμερα το Δίκτυο έχει ως μέλη 75 οργανώσεις, κατανεμημένες στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας, και πολλές συνεργαζόμενες. Το Δίκτυο εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος των Οικολογικών Οργανώσεων της Ελλάδας. Η δημιουργία του Δικτύου ήταν μακρά και επίπονη. Για να πραγματοποιηθεί η καταστατική του συγκρότηση, τον Ιούνιο του 1998 στο Βόλο, προηγήθηκαν, με πρωτοβουλία του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων - Υγροτόπων, συνέδρια στο Φανάρι Κομοτηνής (1991), Σιδηρόκαστρο Σερρών (1992), Βέροια (1993), Ηγουμενίτσα (1994), Χρυσούπολη Καβάλας (1994), Αγρίνιο-Μεσολόγγι (1995) και Αθήνα (1996), μέχρι να καταφέρουν οι οικολογικές οργανώσεις να αποκτήσουν κοινή γλώσσα και προοπτική. Το Συνέδριο του 1995 εξέλεξε για πρώτη φορά Επταμελή Γραμματεία και την εξουσιοδότησε να υλοποιήσει τις αποφάσεις του. Στη συνέχεια το 7ο Συνέδριο, το Νοέμβριο του 1996 στην Αθήνα, εξέλεξε νέα Επταμελή Γραμματεία της οποίας διηύρυνε τις αρμοδιότητες. Το 8ο Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 24-26 Οκτωβρίου 1997, με οργανωτή την Οικολογική Εταιρεία Έβρου, εξέλεξε νέα Επταμελή Γραμματεία και αποφάσισε το Πανελλήνιο Δίκτυο να προχωρήσει στην καταστατική του συγκρότηση. Καθορίστηκαν οι βασικές καταστατικές αρχές του Δικτύου και ανατέθηκε στην Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας η διοργάνωσή του 9ου Συνεδρίου στις 4-5 Απριλίου 1998 στο Βόλο. Στο Συνέδριο του Βόλου ψηφίστηκε το καταστατικό του Δικτύου, το οποίο αναγνωρίστηκε επίσημα από το Κράτος τον Ιούνιο του 1998.

Μετά την καταστατική του συγκρότηση, το Δίκτυο άρχισε, μέσα από τα επόμενα Συνέδριά του όπως αυτό της Πάτρας και της Λαμίας, να διαμορφώνει θέσεις για διάφορα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον. Ταυτόχρονα άρχισε και η συντονισμένη δράση του Δικτύου και των οργανώσεών του, για την προστασία του περιβάλλοντος. Η δράση αυτή γίνεται με διάφορους τρόπους και φυσικά και με ενέργειες έντονου χαρακτήρα (ακτιβισμός). Σημαντική είναι πάντα η βοήθεια και η συνεργασία πολιτών και άλλων φορέων στην προσπάθεια αυτή. Η προσπάθεια του Δικτύου βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη και αναβάθμιση. Εκτιμούμε ότι έχει γίνει μια πολύ καλή αρχή και υπάρχουν οι καλύτερες προοπτικές, ώστε οι ελληνικές οικολογικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται να μπορέσουν να πετύχουν το μέγιστο βαθμό συνεργασίας, συντονισμού, δράσης και αποτελεσματικότητας.

Οι οργανώσεις του Δικτύου δίνουν καθημερινές μάχες για την προστασία και την υπεράσπιση του περιβάλλοντος σε τοπικό επίπεδο. Σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, οι οργανώσεις-μέλη του συντονισμένες με το Δίκτυο δίνουν επίσης άλλους αγώνες. Οι προσπάθειες, σε διεθνές επίπεδο, δίνονται και μέσα από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος, του οποίου το Δίκτυο είναι μέλος, αλλά και σε συνεργασία με άλλες διεθνούς και εθνικού επιπέδου οργανώσεις του εξωτερικού. Αργά και σταθερά, το Δίκτυο καθιερώνεται στο εθνικό επίπεδο ως ένας αντιπροσωπευτικός και αξιόπιστος φορέας προστασίας του περιβάλλοντος. Το Δίκτυο είναι ο πλέον αντιπροσωπευτικός οικολογικός οργανισμός στην Ελλάδα. Πρέπει βεβαίως παράλληλα να γίνεται κατανοητό ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση του συνόλου των πολιτών και Συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: